Därför bör du läsa innan läggdags

I den digitala tidsåldern har pappersboken hamnat i skymundan till fördel för surfplattan och framförallt mobilen. Men för mycket tid framför skärmen orsakar sömnproblem. Att avsluta dagen med en bok istället för mobilen gör underverk för sömnen.


Svara på mail, scrolla igenom Instagram eller skriva ett Facebookinlägg – är det så du avslutar kvällen? Om ja,  då bör du sluta med det. Att avsluta kvällen framför en skärm stör din sömn. Det blåa ljuset som skärmen utstrålar skadar nämligen dina ögon och rubbar dygnsrytmen, vilket i sin tur påverkar sömnen.

Avsluta istället kvällen med en bok.

Läs en bok innan läggdags

Läsning hjälper hjärnan att koppla av och gör det lättare att varva ner. Forskning har visat att det räcker med sex minuters läsning för att minska stressen med 68 procent – en perfekt lösning för den som vill somna.

– En regelbunden läsrutin innan du ska sova kan förbättra sömnen hos personer som sover dåligt. Avsätt ungefär 15-30 minuter för rutinen som separerar den från andra, betydligt mer stressande aktiviteter under kvällen, säger Raman Malhotra, professor vid Queen Victoria Hospital i England.