Så somnar du på 1 minut

Har du testat den heta 4-7-8-metoden?


På Yogobe hittar du onlineklasser, playlists och program som kan hjälpa dig att förbättra din sömn.

Prova gratis i 14 dagar
 

Med hög stressnivå kommer också den fruktade sömnlösheten. För lite sömn har kopplats till hälsorisker som depression, fetma och cancer. Experiment visar att möss som hålls vakna hela natten får större och aggressivare tumörer.

sleeping_girl_sheep_art_cropped

En ny trend är en andningsövning som heter 4-7-8-metoden. Den ska hjälpa att sakta ner hjärtrytmen men även tvinga dig att ta större, djupare andetag. När vi är mycket stressade har vi en tendens att ta korta, lätta andetag, oftast undermedvetet och det ökar bara stressnivån.

Så här fungerar 4-7-8-metoden:

  1. När du ligger i sängen, ta ett djupt andetag medan du räknar till 4. Genom att ta ett långt andetag tvingar du dig själv att ta in mer syre i lungorna.
  2. Håll sedan andetaget och räkna till 7. När du håller andan ger du lungorna tid att skicka ut syret i blodet.
  3. Andas ut medan du räknar till 8. En långsam utandning släpper ut mer koldioxid från lungorna.
  4. Upprepa 4-7-8 sekvensen.

Redaktionen testar: Först och främst ska det vara sagt att jag inte minns hur många gånger jag upprepade 4-7-8 sekvensen för jag måste ha somnat någonstans mitt i min räkning. Somnade som en stock gjorde jag i alla fall. Till en början kände jag mig nästan lite yr av att ta så djupa och långsamma andetag men det bidrog till den avslappnande effekten. Att hålla koll på räkningen gjorde också att jag släppte andra tankar och fann ett lugn. Jag ger den här metoden fem kuddar av fem möjliga!

 

På Yogobe hittar du onlineklasser, playlists och program som kan hjälpa dig att förbättra din sömn.

Prova gratis i 14 dagar