Så undviker du jetlag

När du reser över tidszoner kan din kropp bli förvirrad. Men med hjälp av enkla tips kan du ställa om din sov-klocka och snabbt hamna på banan igen.


Så undviker du jetlag

Nyckeln till att underlätta jetlag är att utnyttja ljuset till din fördel.

Vår dygnsrytm förändras främst av ljuset. När du kommer fram till din slutdestination är det därför viktigt att du vistas ute i ljuset på dagen. Dagsljus påverkar vår vakenhet genom att blockera sömnhormonet melatonin.

Rör också gärna på dig när du befinner dig i dagsljuset. Ta en promenad, försök att vara aktiv.

Trots att ljus är det som främst påverkar vår dygnsrytm så är det bra att känna till att dygnsrytmen även förändras av vad vi äter och dricker, och speciellt när vi gör detta.

Därför ska du se till att äta de tider som gäller där du är. Även om du inte är hungrig. Och dricka vatten, även om du inte är törstig. Uttorkning gör nämligen jetlagen värre, undvik därför också kaffe och alkohol då detta fungerar uttorkande.

För att göra din resa ännu lättare så kan du börja förbereda kroppen på en omställning några dagar innan din resa. Beroende på vart du ska åka kan du alltså börja ställa in dygnet genom att somna tidigare eller senare.

Det är alltid lättare att färdas med solen, alltså västerut. Så för dig som åker österut, och över många tidszoner, så är det särskilt viktigt att påbörja omställningen i tid.

Ställ gärna om din klocka till lokal tid direkt när du kliver på planet.