Mat att undvika före läggdags – vad säger forskningen?

Vilken mat bör man undvika före läggdags? Det finns många åsikter, men vad säger forskningen?


Det finns en del studier gjorda för att undersöka vilka livsmedel som kan passa att äta innan läggdags för att få bättre sömn. Dessvärre är nästan alla dessa studier små och med för låg vetenskaplig kvalitet för att dra samband.

Däremot finns det ändå relativt starka teorier kring vissa livsmedel på grund av vad man vet kring deras egenskaper och hur de kan påverka sömnen rent fysiologiskt. Likaså kan man dra teorier kring vilka livsmedel som är lämpliga genom att ta reda på vilka hormon som utsöndras vid matsmältningen. Exempelvis vet man att ett hormon förkortat CKK frisätts i större mängd när man äter fett och protein än när man äter kolhydrater, och att större mängder av detta hormon gör en sömnig cirka 2-3h efter intag av mat. Samtidigt finns teorin om att fet mat håller matsmältningen aktiv en längre tid och därför skulle det kunna vara störande för sömnen att äta livsmedel som kräver mycket arbete av matsmältningssystemet. Alltså är det inte självklart vad som gäller, och matsmältningen är en komplex process som frisätter flertalet hormoner.

Vad man dock vet är att koffeinhaltiga drycker stör sömnen, likaså alkohol även om det i stunden kan göra en sömnigare, men det är tydligt visat att det stör sömnkvaliteten. Även produkter med mycket socker bör undvikas då det teoretiskt sätt bör ge ett tillfälligt energipåslag som kan störa sömnen.

Sammantaget finns helt enkelt för lite vetenskap kring specifika livsmedel, förutom koffein och alkohol, för att kunna ge säkra rekommendationer men mat med mycket energi, mat som kräver mer av matsmältningen och mat med uppiggande ämnen bör nog undvikas före man lägger sig.