Ät rätt för en god natts sömn

Vad du äter påverkar hur snabbt du somnar visar en ny studie.


oatmeal

Gröt till frukost ger dig gott om fiber.

Deltagare fick följa en kontrollerad diet under fyra dagar medan forskare analyserade deras sömn. Den femte dagen fick några deltagare äta vad de ville, medan en grupp fortsatte på den kontrollerade dieten.

När deltagare fick välja själva vad de ville äta åt de mer mättat fett, socker och mindre fiber. Det påverkade hur lång tid det tog att somna från i snitt 17 minuter till 29 minuter mellan de två grupperna. Dessutom påverkades sömnens kvalitet.

artichoke

Kronärtskockor har väldigt lite mättat fett.

Studien var liten, med bara 26 deltagare som undersöktes under fem dagar men om dieten påverkar sömnen bara efter en dag menar forskarna att det kan ha en stor långsiktig effekt. Dessutom kan diet och sömn påverka varandra i en ond spiral. Om vi sover är det vanligare att vi väljer ohälsosam mat vilket i sin tur leder till att vi sover ännu sämre.

För en bättre sömn kan du alltså testa att äta mindre mättat fett och mer fiber. Exempel på livsmedel med mycket lite mättat fett är gröna bönor och kronärtskockor. Mycket fiber får du i dig om du väljer svarta bönor, broccoli, brysselkål och gröt.