Så hanterar du sömnbristen som småbarnsförälder

Att inte få tillräckligt med sömn är något många småbarnsföräldrar mycket väl känner till. Men det finns en hel del du kan göra åt saken. Här ger vi dig tips och råd på hur du som småbarnsförälder kan få mer sömn.


Vi vet väl alla hur det känns när vi inte får sova tillräckligt länge; tröttheten som hänger över oss och hur lättirriterade vi blir. Sömn är nämligen väldigt viktig för både kropp och hjärna. Det är då kroppen återhämtar sig och då hjärnan bearbetar alla intryck. Att inte få tillräckligt med sömn lite då och då är inte farligt, men om det pågår under en längre period kan det få långtgående konsekvenser såsom hjärnskador, diabetes, hjärtsjukdomar och depression.

Tips och råd

För småbarnsföräldrar som inte får tillräckligt med sömn finns det en hel del du kan göra, vare sig du är ensamstående förälder eller har en partner.

Här följer några tips och råd på hur du som småbarnsförälder kan få mer sömn och vila.

  • Sov efter att du ammat eller matat din bebis. Vid amning och beröring frigörs hormonet oxytocin som är lugnande och avslappnande.
  • Gör en lista över det du ska göra nästa dag innan du lägger dig, då slipper du tänka på det när du försöker somna.
  • Håll dig borta från mobil, dator och TV innan du går och lägger dig. Det blåa ljuset som skärmarna utstrålar minskar kroppens produktion av melatonin – hormonet som gör oss trötta och hjälper oss att sova.
  • Ta hjälp av partner, vänner eller familj – känn ingen skuld för att lägga ansvaret åt någon annan en stund så att du ska få vila. Att vara förälder ska vara glädjande.
  • Prioritera bort andra saker – sociala medier, TV-tittande, sminkning, inplanerade aktiviteter, städning med mera.

Det viktigaste är att ”försöka ha rimliga förväntningar på hur de kommande månaderna kan bli och försöka att inte pressa sig på andra plan”, menar Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och behandlare av sömn.