Sömnlös och godissugen? Du är inte ensam

Därför äter du skräpmat när du är trött.


midnight-snackSömnberövade försökspersoner kunde inte motstå att äta kakor, godis och chips trots att de ätit en stor måltid två timmar innan. Effekten var störst på eftermiddagen och kvällstid.

Deltagarna i studien fick sova 8.5 timmar per natt i fyra nätter och därefter 4.5 timmar i fyra nätter till. Under tiden mättes flera ämnen i blodet som signalerar mättnad eller hungerkänsla i kroppen.

När personer höll sig vakna fyra extra timmar ökade mängden av ett speciellt signalämne i blodet som påverkar det endocannabinoida systemet i hjärnan, samma system som påverkas av cannabis.

Signalämnet är normalt lågt under natten och ökar långsamt under dagen. Men hos de sömnberövade ökade signalämnet i blodet högre än toppen som normalt nås vid lunchtid. Därefter fortsatte nivån att öka på kvällen.

När de blev erbjudna snacks åt de trötta deltagarna två gånger mer än när de sovit en hel natt.

De extra timmar som deltagarna var vakna verkar heller inte ha kompenserat för det ökade kaloriintaget. För varje extra vaken timme förbrändes bara runt 20 kalorier medan deltagarna åt nära 300 kalorier i skräpmat och två gånger mer fett än vanligt. Forskarna betonar att det i längden kan leda till viktökning.