Hur ska man sova bättre? 11 tips för en bättre sömn

Har du sömnsvårigheter och är i behov av tips för en bättre sömn? Vi ger dig tips så att du kan få en god natts sömn. Sov gott!

Kvinna med slutna ögon
Dagsljus under förmiddagen kan förbättra sömnen.
Kvinna använder mobilen i sängen
Lägg ifrån mobilen, datorn och titta inte på tv strax innan läggdags. Det blåa ljuset från skärmen stör sömnen.
Glas vin framför en brasa
Alkohol kan göra att du somnar lättare, men sömnens kvalitet blir sämre.
Nyvaken kvinna sitter på sängen
När väckarklockan ringer ska du omedelbart stiga upp ur sängen. Ligg inte och dra.


En god natts sömn är A och O för vår fysiska och psykiska hälsa. Men sömnsvårigheter är något som de flesta säkerligen har erfarenhet av. Hur ska man sova egentligen? Vare sig du har kroniska sömnsvårigheter eller bara problem enstaka gånger kan det vara bra att ta del av olika tips för att kunna sova bättre.

Nedan följer 11 tips för en bättre sömn.

1. Dagsljus

Försök att få mycket dagsljus. Gärna på förmiddagen.

2. Träna

Motion ger en bättre sömn. Men träna inte senare än fyra timmar innan du ska sova. Då kan endorfiner och adrenalin hålla dig vaken.

3. Regelbundenhet

Sov på regelbundna tider. Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Även på helger. På detta sätt kommer din kropp att vänja sig.

4. Ta ingen tupplur

Om du sover mitt på dagen så kommer bara din kommande nattsömn att bli sämre. Det är bättre att gå och lägga dig i tid på kvällen. Om du i alla fall ska ta en tupplur ska du inte sova i mer än 20 minuter.

5. Undvik kaffe, te och cola

Dessa saker innehåller koffein vilket har en uppiggande effekt. Undvik dessa 4-8 timmar innan du ska gå och lägga dig.

6. Slappna av innan sängen

Innan du går och lägger dig så ska du göra avslappnande saker så som att släcka ner i lägenheten och tända ljus, läsa en bok eller bada.

7. Undvik alkohol

Du kanske tror att en sängfösare kan få dig att somna bättre, vilket visserligen kan stämma. Men sömnens kvalitet kommer under natten att vara mycket sämre.

8. Stäng av mobilen

Ljud från mobilen stör din sömn. Med en sämre sömnkvalitet blir du också tröttare dagen efter.

9. Tyst, mörkt och svalt

Ditt rum ska vara tyst, mörkt och svalt för att det ska vara lättast att somna. Om det låter av exempelvis grannar eller trafik så kan du använda öronproppar. Om du inte kan få det tillräckligt mörkt så kan du använda en sovmask eller köpa persienner. 16 grader är den optimala temperaturen för inandningsluften för att få en bra sömn. Däremot är det viktigt att du inte fryser utan har ett varmt täcke på dig.

10. Vänd bort klockan

Om du inte kan sova så ska du undvika att titta på klockan. Detta kommer bara att stressa dig. Jaga inte upp dig. En natt mindre sömn är inte hela världen. Du kommer att få igen sömnen senare.

11. Gå upp direkt

Gå alltid upp direkt när väckarklockan ringer. Ligg inte och dra dig.