Man vs. Monkey: vem sover bäst?

Evolutionsbiologer har studerat 20 aparter för att jämföra hur deras sömn skiljer sig från våran, i både kvantitet och kvalitet.


apa-soverDet framgår av en ny studie på 20 arter av apor och människor att vi sover allra minst.

Människor sover i snitt sju timmar per dygn medan andra aparter sover upp till 16 timmar. Till och med vår närmaste släkting schimpansen sover 12 timmar per dygn.

Däremot är vår sömn djupare och av högre kvalitet. Större andel av vår sömn är så kallad REM sömn, det är då vi drömmer som mest. Evolutionsbiologerna bakom studien förklarar att apor är mer uppmärksamma på faror medan de sover. De sover i träd och måste se upp för att inte trilla ner under natten men måste också vara beredda på att fly om de blir attackerade av rovdjur. Därför sover de lättare och tar igen det genom att sova längre under dygnet.

Under människans utveckling var vi den ända primaten som sov på marken. Men vi var bättre på att skydda vår sovplats. Med hjälp av eld och en stark gruppkänsla som gav trygghet kunde vi sova djupare än de andra aparterna. De nio extra vakna timmar vi fick tillgodo under dygnet tror forskarna har hjälpt oss utveckla våra hjärnor och därefter utveckla både redskap och språk.