Sent surfande stör sömnen

Ligger du också och surfar i sängen? Det är tyvärr bland det sämsta du kan göra om du vill sova gott. Det blåa ljuset som skärmarna sänder ut får nämligen vår kropp att tro att det är dag.


Sent surfande stör sömnenFlera studier visar att det blåa ljuset från våra skärmar på telefoner och plattor gör det svårare för oss att somna. Men nu visar en ny studie att det blåa ljuset innan sänggående även påverkar sömnen i sin helhet, och dessutom vårt minne. Detta rapporterar SVT om. 

Skärmarnas blåa ljus gör nämligen att vår kropp tror att det är dag, och i och med att sömnhormonet melatonin dämpas så blir hela sömnen ytligare.

Får du inte en god kvalité på din sömn så påverkas också ditt minne. Det är under natten som minnen bearbetas och förstärks. En god sömn kan alltså förbättra minnet och göra det lättare för dig att lära dig nya saker.

Just nu pågår det en studie vid Uppsala universitet som kommer att visa hur mycket detta beror på just det blåa ljuset och alltså inte på att man blir engagerad och aktiverad när man till exempel spelar ett spel.

Däremot rekommenderar sömnforskarna redan nu att det bästa är att undvika skärmarna minst två timmar innan du ska gå och lägga dig, men helst flera timmar innan sänggående.