Annons från Sana Pharma Medical

Sju tips för bättre sömn – hela natten

Är du aldrig riktigt utvilad? Då kan varenda vardagssyssla kännas som en brant uppförsbacke. Du är inte ensam – en tredjedel av Sveriges befolkning lider av sömnstörningar 1, men nu finns både tips och en receptfri nyhet för bättre sömnkvalitet.


Att sova dåligt då och då är ingen fara, men har man kontinuerliga och långvariga problem är det viktigt att se över sitt sömnmönster. Sömnen är en viktig del för att kroppen och hjärnan ska fungera ordentligt och en grundpelare i vårt välmående, enligt Ulrika Sundbom Otterhäll, marknadschef på Sana Pharma Medical.

Sömnen påverkar dagsformen

Det finns olika slags sömnproblem – kanske har du svårt att somna på kvällarna, vaknar på nätterna eller så vaknar du jämt tidigt på morgnarna? Oavsett vilken typ av sömnproblem du kämpar med kan bristen på sömn sätta spår på dagtid och få dig att känna dig sliten, orkeslös och irriterad2. Dessutom kan du få svårare för att koncentrera dig och på så sätt försämra arbetskvaliteten.

Vaknar du om nätterna?

Sana Pharma Medical lanserar nu Lunixen® (Valeriana Officinalis, L). Det receptfria läkemedlet Lunixen innehåller marknadens högsta koncentration av vänderot.

– Dosen är densamma som vanligen används i kliniska studier för att uppnå effekt, och det räcker med en tablett om dagen vid behandling av sömnrubbningar. Enkelt, receptfritt och kraftfullt! Det finns inga rapporter om varken beroende eller trötthet dagen efter. Lunixen är ett väletablerat växtbaserat läkemedel med dokumenterad effekt vid sömnrubbningar. Det är välkänt att vänderot förbättrar sömnkvaliteten och minskar sömnavbrott tack vare en lugnande effekt, säger Ulrika Sundbom Otterhäll.

Intresserad av Lunixen? Klicka här

Lunixen lämpar sig för personer som lider av sömnrubbningar, vaknar på nätterna och har svårt att somna om. Ulrika Sundbom Otterhäll förklarar att ett dåligt sömnmönster kan skapa stress och oro.

– Personer som ofta vaknar på nätterna kan bli stressade när det närmar sig läggdags. Att använda Lunixen under en övergångsperiod kan bidra till en känsla av trygghet och göra personen lugnare inför att gå och lägga sig.

  • Förbättrar sömnkvalitet
  • Minskar sömnavbrott
  • Inget beroende rapporterat

Har du svårt att somna?

Det finns en distinktion mellan Sana Pharma Medicals produkter Lunixen och Sedix. Lunixen lämpar sig för dig som sover oroligt, men om du däremot har insomningsproblem kan du i stället testa Sedix. I Sedix är passionsblomma den aktiva substansen.

Här kan du läsa om Sedix

Verktyg för bättre sömn

Dålig sömn under en längre tid kan vara negativt för immunförsvaret och hälsan i det stora hela. Ulrika Sundbom Otterhäll rekommenderar därför att försöka kartlägga sina problem och orsaken bakom dem. Ett bra hjälpmedel är exempelvis en sömndagbok; denna kan du ladda ner kostnadsfritt på Sana Pharma Medicals hemsida. Dessutom kan du testa någon av Sana Pharma Medicals produkter i kombination med några vardagstips.

Klicka nedan för att köpa Lunixen:

Sju tips för bättre sömnkvalitet3

1. Skapa ett regelbundet sömnmönster

Du kan hjälpa din kropp att förstå när den ska sova genom att lägga dig om kvällarna och stiga upp om morgnarna ungefär samma tid varje dag.

2. Skippa tupplurarna på dagtid

Gå hellre och lägg dig tidigt om kvällarna än att ta igen sömnen genom tupplurar på dagarna. Om du verkligen behöver en tupplur bör den inte vara längre än tjugo minuter.

3. Gå ut i dagsljuset

Solens förmiddagsstrålar är bra för dig. Du kanske kan dricka morgonkaffet på balkongen eller börja dagen med en promenad i solen.

4. Se upp för dryckerna

Drick inte alkohol eller koffeinhaltiga drycker när det är dags att sova. Det kan försämra din sömnkvalitet och ge en uppiggande effekt.

5. Titta inte på klockan

Oavsett om du har svårt att sova eller vaknar på natten ger klockan ingen uppmuntran utan kan snarare stressa upp dig.

6. Träna gärna, men inte sent

Undvik hård fysisk träning när det närmar sig läggdags.

7. Gör ditt sovrum optimalt

Se till att sovrummet är mörkt, tyst och svalt.

 

Lunixen® (Valeriana officinalis L.). Växtbaserat läkemedel använt vid lindrig oro och sömnrubbningar. Receptfritt. Från 12 år, rekommenderas inte till gravida eller ammande. Förmåga att framföra fordon kan påverkas, iaktta försiktighet. Rådfråga läkare om symtomen kvarstår/förvärras efter 2 veckors användning. Inga läkemedelsinteraktioner finns rapporterade. Optimal effekt av behandlingen uppnås efter 2-4 veckor. Läs bipacksedeln noga, ändrad senast 2018-12-12.  För mer info: www.fass.se 

Sedix® (Passiflora incarnata L) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till barn under 12 år, gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning. Bipacksedeln senast ändrad 2016-11-21. För mer info: www.fass.se 

 


1 https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/vuxnas-psykiska-halsa/

2 https://lakemedelsboken.se/kapitel/psykiatri/somnstorningar.html

3 Vårdguiden (https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnsvarigheter/)