Annons från Sana Pharma Medical

Tre tips för dig som har svårt att somna

Att drabbas av sömnbesvär är något som är vanligt. Hur de tar sig uttryck kan dock skilja sig från person till person. Vissa vaknar upp under natten och har svårt för att somna om, andra ligger vakna länge på kvällen innan de lyckas somna. Oavsett hur dina sömnbesvär yttrar sig finns det knep att ta till för att få bukt med problemen.


Det finns många olika typer av sömnbesvär. Det kan handla om allt från att man har svårt för att somna på kvällen, till att man vaknar onödigt tidigt på morgonen. Det kan också röra sig om att man vaknar många gånger under natten eller att man sover oroligt. Konsekvenserna blir dock ofta desamma; en känsla av att inte vara utvilad nästa dag. 

– Många gånger handlar det om att man är orolig och inte kan slappna av. Andra anledningar till sömnbesvär kan vara att man har en störd sömncykel då man bryter sin sovrutin under helger, eller att man dricker koffeinhaltiga drycker för sent på dagen, säger Ulrika Sundbom Otterhäll, marknadschef på Sana Pharma Medical.

Har du svårt att somna? Läs mer om Sedix här

Här är Ulrikas 3 tips för dig som vill sova bättre:

  1. Börja föra sömndagbok. Anteckna följande information varje dag: När du går och lägger dig, ungefär hur lång tid det tog tills du somnade, hur många gånger du vaknade under natten, samt hur du mått dagen efter. Med en sömndagbok kan du få en tydligare bild av hur ditt sömnmönster ser ut och var ditt problem ligger. Kanske upptäcker du att du sover mer än du tror!
  2. Se över din livsstil med hjälp av en checklista för bättre sömn. Dricker du mycket kaffe? Är din tupplur på eftermiddagen för lång? Äter stora måltider sent på kvällen? Ibland beror sömnbesvär på saker du gör under dagen, och när du gör dem. Med checklistan kan du få en överblick över de vanor som kan försämra din sömn.
  3. Är det insomningen och att du har svårt att somna på kvällen som är problemet? Om du ofta ligger vaken med tankar som snurrar och inte kan komma ner i varv trots att du är trött, kan du prova Sedix! Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan påverka vanliga orsaker till insomningsbesvär så som nervös anspänning och oro, utan att vara tröttande i sig. Det receptfria läkemedlet kan därför med fördel också tas dagtid för att lindra oro i samband med aktiviteter så som flygresor och tentor, eller vid irritabilitet och generell oro.

Intresserad av Sedix? Klicka här 

Sedix – kan tas vid mildare oro och tillfälliga svårigheter att somna

Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som kan användas vid oro och tillfälliga insomningsbesvär. Sedix innehåller torkat extrakt av passionsblomma; ett växtextrakt som använts både i och utanför Europa sedan lång tid tillbaka. Ulrika berättar att det inte finns några rapporter om att Sedix skulle vara beroendeframkallande, verka avtrubbande, eller ha några andra biverkningar.

– Vid insomningsproblem är Sedix ett klokt första behandlingssteg. Genom att välja ett receptfritt alternativ utan de biverkningar som receptbelagd sömnmedicin ofta är förknippad med så minimerar man riskerna för ovälkomna biverkningar, samtidigt som man tar tag i sina sömnbesvär. Om man dessutom kartlägger sömnmönstret med hjälp av en sömndagbok och ser över sin livsstil samt andra faktorer som kan påverka sömnen så ökar chanserna ytterligare att få bukt med problemen.

Sedix kan tas regelbundet eller vid behov, och kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år. Sedix är registrerat hos Läkemedelsverket och säljs receptfritt på alla apotekskedjor i Sverige.

Ta reda på mer om Sedix 

Sedix® (Passiflora incarnata) är ett registrerat traditionellt växtbaserat läkemedel. Receptfritt. Lindriga symtom på nervös anspänning: 1–2 tabl. morgon och kväll. Insomningsbesvär: 1–2 tabl. ½ tim. före läggdags. Rekommenderas inte till barn under 12 år, gravida eller ammande. Rådfråga läkare eller vårdpersonal om symtomen förvärras eller inte förbättras inom 2 veckor. Behandlingen bör inte överstiga 6 månaders kontinuerlig användning. Samtidig användning av Sedix och syntetiska lugnande läkemedel (t.ex. bensodiazepiner) rekommenderas inte, såvida inte samtidig användning har ordinerats av läkare. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Läs bipacksedeln noga före användning. Bipacksedeln senast ändrad 2016-11-21